top of page

ZOUTPROBLEMATIEK

Zoutenproblematiek & condensatie

ZOUTPROBLEMATIEK

Zouten op zich zijn niet schadelijk. Slechts de combinatie van vocht en zout brengt uiteindelijk schade toe. Het zout wordt opgelost, verplaatst zich met het vocht naar de buitenzijde waar het vocht verdampt en het zout kristalliseert.

Kristallisatieproces gaat gepaard met volumevergroting van de zoutkristallen. Dit proces beschadigt/verpulvert de pleister-/verflaag.

Het zout verwijderen is niet mogelijk! Dus moet worden voorkomen dat het aanwezige zout wordt opgelost. Voor zover mogelijk dient dus de aanvoer van vocht te worden geëlimineerd.

Daarbij is te denken aan vier mogelijke aanvoerwegen en oplossingen:

  • Lekkages van boven (dak en dakgoten). Deze moeten simpelweg dicht gemaakt worden. EPDM is een goede oplossing maar de naden zijn het zwakke punt. Wij leveren een vloeibaar aan te brengen en dus naadloos siliconenmateriaal hiervoor.

  • Inwatering van de zijkant, door scheuren en geen of zelfs verkeerd afschot. Dit moeten hersteld worden maar lukt zelden voor 100% en al helemaal niet op termijn. Daarom is het belangrijk dat er een dampopen afwerking van de muren wordt toegepast. Vocht kan er dan ook weer uit!

CONDENSATIE

  • Condensatie is een vervelend probleem met vaak schimmelvorming tot gevolg en dient zo mogelijk voorkomen te worden. Onder omstandigheden is het echter niet te voorkomen.

  1. Condensatie aan het oppervlak Het vocht moet worden opgenomen door de ondergrond en bij gewijzigde omstandigheden weer worden afgegeven in de ruimte.

  2. Condensatie in de diepte. Zaak is dat het vocht zo snel mogelijk naar buiten kan verdampen door een dampopen (verf)systeem. Isolatie is mogelijk een oplossing.

OPTREKKEND VOCHT

  • Optrekkend vocht is te herkennen aan de (verf)schade aan de onderzijde van de muren. Wij hebben de volgende oplossingen:

 

  1. Optrekkend vocht met zout(en) in moderne gebouwen (blokken en voegen). Hier dient geïnjecteerd te worden. Elke 10 cm een gaatje boren en hierin injecteren of vullen met een crème. Wij adviseren graag!

  2. Optrekkend vocht in historische gebouwen. Muren van > 40 cm dik (deels) met koraalsteen gebouwd. Hier heeft injecteren niet veel zin omdat men geen enkele controle heeft over wat er met het injectiemateriaal in deze muren gebeurd. Wij zijn op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing en zijn daarbij uitgekomen bij Ecodry. Het vocht wordt door elektromagnetische pulsen op moleculair niveau beïnvloed waardoor het niet meer stijgt in de muur en het aanwezige vocht sneller verdampt. Wij komen dit graag beter uitleggen.

  • De hygroscopische werking. Vocht wordt uit de lucht aangetrokken door sommige zouten, waaronder chloriden. Zodra de muur droog is, kunnen deze zouten geneutraliseerd worden, d.w.z. dat ze na behandeling niet meer oplosbaar en niet meer hygroscopisch zijn.

Verfsystemen, ook KEIM, zijn niet bestand tegen (middel)hoge zoutconcentraties Het is dus zaak om de muren zo droog mogelijk te maken en te houden.

Herstellen van de zoutschades gebeurt als volgt.

  • De zout belaste pleisterdelen zoveel als mogelijk vervangen door zoutbestendige mortels.

  • Aanwezige zouten, zoveel als redelijkerwijs mogelijk, verwijderen of neutraliseren.

  • Afwerken met dampopen materialen om de wanden zo droog mogelijk te maken en te houden.

Optrekkend vocht
bottom of page